vrijdag 22 november 2013

Een nieuwe pup en een volwassen hond.




Wanneer je je gezin uitbreidt met een nieuwe pup, kunnen er soms problemen ontstaan wanneer er reeds een volwassen hond 
in huis is.





Een stabiele, sociaalvaardige hond zal de nieuwkomer tijdig bijsturen wanneer de pup zich niet houdt aan bepaalde regels. 
Als de pup te wild gaat spelen of ander gedrag vertoont waar de volwassen hond niet akkoord mee, gaat zal hij op een sociaalvaardige manier ingrijpen. 

Maar, voor veel volwassen honden kan dit wel een pijnpunt zijn. 
Veel oudere honden hebben niet meteen de ervaring met pups en kunnen hierdoor wel foutief gaan reageren. 
Ze kunnen de pup te veel krediet geven en zich ondertussen laten overrompelen door het gedrag van de pup. 
De volwassen hond kan het gedrag van de pup als zeer intimiderend ervaren waardoor hij zelfs bang wordt van de pup. 
Dit kan leiden tot situaties waarin de hond op een gegeven ogenblik té emotioneel gaat reageren en daardoor agressie gaat gebruiken om de pup bij te sturen. 
En dit zal de relatie tussen de twee honden ernstig gaan verstoren. 

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Je moet ervoor zorgen dat de nieuwe pup vooral een sterke band met jou kan opbouwen. Management is daarbij een belangrijk gegeven.
Anders zal de pup zich te veel richten op de volwassen hond, met alle gevolgen van dien. 
Het management houdt vooral in dat je heel goed moet plannen wanneer en hoe de twee honden met elkaar in contact kunnen komen. 
Je moet er vooral voor zorgen dat het contact voor beide honden steeds een positieve ervaring is. 
Kinderpoortjes om de pup te begrenzen wanneer nodig en die de veiligheid van de pup én de oudere hond waarborgen, zijn hierin geen overbodige luxe. 

Vergeet alle adviezen waarin gezegd wordt dat ze er wel zullen uitkomen op hun manier, want dat is net hetzelfde als je kans om de loterij te winnen... redelijk klein dus... 

Potentiële problemen dien je te voorkomen, je mag echt niet gaan rekenen op geluk in dergelijke zaken. Daarvoor staat er veel te veel op het spel. 

Wanneer je de pup en je volwassen hond te veel en zonder toezicht bij elkaar laat en zomaar wat laat spelen tijdens de eerste maanden, dan zal de pup vooral een band gaan vormen met de volwassen hond, de oudere hond krijgt een enorm grote voorbeeldrol. 
Dat wil zeggen dat hij vooral naar de oudere hond zal kijken hoe hij met bepaalde situaties moet omgaan in plaats van naar jou. 
Dit kan zorgen voor bepaalde problemen, je zal merken dat je te weinig controle hebt op zijn gedrag. De pup leert om zich niet op jou te richten, maar op de oudere hond. Dit kan betekenen dat de pup je zelfs gaat negeren na verloop van tijd, zelfs wanneer de andere hond niet aanwezig is. 

KLEINE PESTKOPPEN WORDEN GROOT

Als je volwassen hond te tolerant is tegenover het gedrag van de pup kan het zijn dat je na verloop van tijd een kleine pestkop in je handen krijgt... en die kleine pestkop zal snel een grote pestkop worden. 
En eigenlijk is dit ook logisch want de pup heeft geleerd dat dit de manier is waarop je met andere honden moet omgaan. 
Hij krijgt niet de kansen die nodig zijn om leren hoe hij zich op een sociaal aanvaardbare manier kan gedragen ten opzichte van een andere hond. 

Op een gegeven ogenblik bestaat de kans dat je pup (die dan misschien al geen pup meer is) een vreemde hond zal tegenkomen die dit gedrag niet zal tolereren. Je pup zal op dat ogenblik aangevallen worden en betrokken worden in een gevecht. Dit kan ervoor zorgen dat je hond getraumatiseerd geraakt en zich angstig zal gaan opstellen tegenover vreemde honden in de toekomst. Hierbij kan hij dan ook agressie gaan gebruiken. 

Ben je bezorgd over de relatie van de nieuwkomer en je oudere hond, aarzel dan niet om professionele begeleiding te zoeken. 
Meestal kunnen deze problemen op een snelle en eenvoudige manier in goede banen gestuurd worden. Hoe langer je wacht, hoe meer kans op schade in de relatievorming tussen de twee honden.


David Pithie 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten