zaterdag 14 december 2013

Hoofdtuigjes voor honden, wel of niet?


In aflevering 4 van de televisiereeks “Het Zal Je Hond Maar Zijn” kan je zien dat er gebruik wordt gemaakt van een hoofdtuig voor honden in de case die ikzelf behandel: Bentley, de chocolade Labrador. 



Het hoofdtuig speelt in op slechts een klein onderdeel in de totale problematiek van deze case en krijgt, door de beperkte zendtijd, weinig aandacht in de uitzending zelf.  
Het is nodig om hier een extra woordje uitleg over te geven, vooraleer velen zullen beslissen om een dergelijk tuigje in gebruik te gaan nemen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit géén wondermiddel en zorgt dit niet tot de oplossing van het probleem. 
Het heeft louter een ondersteunende functie in de volledige probleemoplossing. 
Een hoofdtuig heeft zo zijn nadelen en kan bij verkeerd gebruik zelfs gevaarlijk zijn voor de hond. 
Daarom wil ik graag aanraden om dit hulpmiddel niet zomaar zonder enige kennis van zaken te gaan gebruiken.

EEN HOND BEGELEIDEN, HET IS EN BLIJFT MAATWERK

Slechts in uiterst zeldzame gevallen zal ik de mensen adviseren om hier gebruik van te maken.  

Daarbij zal ik dan ook het gebruik ervan zorgvuldig begeleiden.
De weloverwogen beslissing tot het gebruik ervan wordt niet alleen genomen op basis van het bij te sturen gedrag. 
De beslissing wordt genomen op basis van volgende argumenten:

  • De eigenaar heeft een eventuele beperking in zijn fysieke mogelijkheden ten opzichte van de hond.
  • De mogelijkheden om het gedrag te voorkomen door middel van management kunnen niet sluitend gemaakt worden.
  • Het ongecontroleerde aspect in het gedrag van de hond betekent een gevaar voor zichzelf en/of zijn omgeving.
  • Het ongecontroleerde aspect in het gedrag van de hond brengt een gevaar met zich mee voor de eigenaar.
  • Andere hulpmiddelen, die meer comfort kunnen bieden aan de hond, kunnen geen gelijkwaardige bijdrage leveren van de veiligheid in de training tot het bereiken van het gewenste resultaat.

Bij de beslissing wordt er ook gekeken naar het temperament van de hond. 
Is hij té temperamentvol in zijn handelen? 
Dan kan het een gevaarlijk boeltje worden met eventuele fysieke trauma’s voor de hond tot gevolg. 
Whiplash komt bijvoorbeeld vaak voor door het foutieve gebruik van een hoofdtuig. 
Om dit te voorkomen wordt dan het gebruik ervan aangepast in combinatie met een comfortabel hondentuig (dragend op de borst) en een dubbele leiband.

Het hoofdtuig is dus niet iets wat je zomaar even snel in gebruik kan nemen en het probleem in 1-2-3 zal oplossen, zoals de meeste verwachtingen zijn van de eigenaar... er komt heel wat meer bij kijken... 
Heel anders dus dan de standaard winkelier je zal vertellen in zijn advies bij je aankoop.

Daarbij komt ook dat het hoofdtuig niet zomaar iets is wat de hond spontaan als positief zal ervaren, integendeel. 
Vele honden zijn sterk onder de indruk wanneer je hen zomaar een hoofdtuigje aandoet. 
Dit is duidelijk te zien aan hun houding, ze staan er meestal nogal bedrukt bij, hun hoofd gaat omlaag en de oren gaan naar achteren... 
Daarnaast is het zielig om te zien hoe sommige honden proberen om het onwennige hoofdtuigje af te werpen. Voor sommige honden wordt het zelfs bijna een gevecht. 
Andere honden daarentegen, accepteren het vrijwel meteen en blijken er geen last van te ondervinden. De reacties kunnen dus zeer uitlopend zijn. 
En die reacties kan je nooit voorspellen. 

Daarom is het belangrijk om het op veilig te spelen en ervan uit te gaan dat je hond dit wel eens als negatief zou kunnen ervaren. 
Voorkomen is trouwens beter dan genezen. Juist dit maakt het van enorm groot belang dat je, wanneer je toch een hoofdtuigje zou gaan gebruiken, er de nodige tijd aan besteed én gebruik makend van de juiste en positieve trainingstechnieken, het dragen ervan gaat aanleren. 
Pas wanneer je hond er klaar voor is kan het werkelijk in gebruik genomen worden.

RESUMEREND

Trekt je hond aan de leiband en heb je problemen om dit gedrag onder controle te krijgen?
Een hoofdtuig komt slechts in aanmerking onder volgende voorwaarden:

  • Je bent fysiek beperkt ten op zichte van de hond: de hond is groot, krachtig en sterker dan jij.
  • Jijzelf hebt een eventuele fysieke beperking die het moeilijk maakt om de hond in alle veiligheid te hanteren en te trainen om het gewenste gedrag aan te leren.
  • De hond brengt door het trekken zichzelf, anderen en/of de eigenaar in gevaar.
  • Je kan, door middel van omstandigheden, niet op alle situaties veilig en preventief ingrijpen om het gedrag te voorkomen.
  • Je begrijpt dat niet het hoofdtuig de oplossing zal bieden aan de problematiek, maar slechts een hulpmiddel is om op een veilige manier aan het gedrag te werken door middel van een positieve trainingsmethode. Een beloningsgerichte methode dus, die jou én je hond in staat zal stellen om op een aangename manier aan de leiband te leren lopen.
  • Je hebt een veiliger alternatief voor het hoofdtuig geprobeerd  zoals: de U-lead Harness, de U-lead Easy Walk ™ Harness of de HALTI-Harness en dit voldeed niet aan de wensen. Deze tuigjes zijn ontworpen om op een vriendelijke manier honden te ontmoedigen om te trekken tijdens het wandelen. Het zijn degelijke tuigjes die gedragen worden op de borst en bieden meer comfort voor je hond. Ook deze hulpmiddelen zijn enkel ter ondersteuning van de training om aan de lijn te leren lopen.
  • Je bent bereid om de nodige aanpassingen te maken door middel van management, zodat er optimaal kan gewerkt worden om preventief op het gedrag in te spelen en daarbij je hond in de mogelijkheid te stellen om succes te boeken in het leerproces.

Doe geen impulsieve aankopen maar schakel professionele hulp in om je bij te staan. Een trainer of coach die met hondvriendelijke, positieve methoden en een begeleiding op maat werkt is het uitgangspunt in je keuze. Hoogstwaarschijnlijk kan hij je met de juiste begeleiding zonder dit hulpmiddel verder helpen. 
Is het dan toch nodig om een dergelijk tuigje te moeten gebruiken? Dan krijg je de begeleiding die nodig is om je hond het dragen ervan op een aangename manier aan te leren én leer je dit ook juist te gebruiken. Zodoende kan je je hond tenminste recht in de ogen blijven kijken...


David Pithie 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten